fbpx

Skjulte optagelser: Unges aktivitet forarger og skræmmer i boligområde

Små poser og pengesedler skifter dagligt hænder blandt grupper af unge mænd på en parkeringsplads i Aarhus-bydelen Vejlby-Risskov.

Beboerne i boligområdet Vejlby Vænge har længe været utrygge og skræmte på grund af de mistænkelige aktiviteter.

Nogle gange er de så grove, at folk flytter

Christian Beiter, beboer, Vejlby Vænge

En del af de beboere, TV 2 Østjylland har talt med, er bange for, at der er tale om handel med stoffer. Christian Beiter bor i området og har ikke set det med egne øjne. Men han oplever grupperne af unges adfærd som truende.

– Alle siger, at vi bare skal anmelde det, men det tør folk ikke, for så er der trusler. Nogle gange er de så grove, at folk flytter, fortæller han til TV 2 Østjylland.

Christian Beiter har boet i Vejlby Vænge i 40 år og er en af de få, som tør stå frem med sine oplevelser.

Han er træt af den utryghed, der nu hersker i området. Ifølge ham var boligområdet tidligere trygt, men det er nu fortid.

– Det er ikke særlig rart, at man fralægger sig ansvaret og siger, at vi bare skal anmelde det, for det tør folk ikke. Hvis de gør det, bliver de chikaneret, fortæller Christian Beiter.

‘Lede so’ på muren

Ingen af de andre beboere fra området, som TV 2 Østjylland har været i kontakt med, tør stå frem med navn og billede.

De sætter dog gerne ord på, hvad de har oplevet.

En fortæller, at efter en anmeldelse om høj musik fra gruppen af unge mænd på parkeringspladsen, fik hun malet graffiti på sit murværk. Der stod blandt andet ‘lede so’.

En anden fortæller, at hun og familien er flyttet på grund af uroen.

Jeg fatter ikke, at der ikke bliver grebet ind

Christian Beiter, beboer, Vejlby Vænge

Otte gange i august og oktober observerede TV 2 Østjylland i samarbejde med TV 2 parkeringspladsen, og hver gang gik det samme billede igen.

Små poser skiftede hænder, pengesedler blev talt, og unge mænd holdt udkig.

Beboerforening ønsker øget patruljering

Det formodede salg af narkotika fylder meget for områdets boligforening. Den har forgæves forsøgt at løse problemet med mere gadelys og hyppigere hækklipning, så personerne får sværere ved at skjule sig for beboerne.

Det er ikke vores opfattelse, at der et stort problem her i forhold til andre steder

Lennart Glerup, vicepolitiinspektør, Østjyllands Politi

Boligforeningen 10. Marts 1943, der blandt andet omfatter Vejlby Vænge, lavede i fjor en tilfredshedsundersøgelse blandt beboere i alle foreningens afdelinger. Her skilte Vejlby Vænge sig markant ud, fordi godt hver tredje adspurgte beboer ikke følte sig tryg i området.

Direktøren i Boligforeningen 10. Marts 1943, Bjarne Wissing, er frustreret over, at gruppen af unge mænd skaber utryghed i området. Han håber, at politiet kommer oftere forbi.

– Vi ved, at hyppig patruljering og synlighed er med til at mindske problemet. Det kræver, at beboerne anmelder det, så politiet ved, at der er en problemstilling i området, siger Bjarne Wissing til TV 2 Østjylland.

– Vi ønsker ikke, at det skal foregå her, fortsætter han.

Også salg uden for skolen

200 meter fra parkeringspladsen i Vejlby Vænge ligger Ellevangskolen. Her er skolelederen, fortæller hun, bekendt med narkosalg tæt ved skolen, og faktisk har det ifølge hende også foregået endnu tættere på skolen.

For et år siden anmeldte hun det til politiet.

– Der havde været salg lige uden for skolen, og der havde været situationer, hvor unge pustede sig op, og nogle kørte vildt på knallert. Generelt var der en utryghed ved at færdes i lokalområdet, siger skolelederen på Ellevangskolen, Lisanette Qvortrup, til TV 2 Østjylland.

Ifølge skolelederen er der ikke længere problemer uden for skolen.

‘Intet stort problem’

Flere har altså anmeldt det mulige narkosalg til Østjyllands Politi, men herfra lyder det, at man ikke ser et større problem i området omkring Vejlby Vænge end andre steder.

– Vi har mange indsatser mod narko på gadeplan, men det er ikke vores opfattelse, at der er et stort problem her i forhold til andre steder, siger vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi Lennart Glerup til TV 2 Østjylland.

Han opfordrer dog fortsat beboerne til at anmelde det, hvis de ser mistænkelige forhold i området.

Christian Beiter fra Vejlby Vænge kunne godt tænke sig, at områdets boligforening kom mere på banen, og at politiet generelt var mere synlige:

– Jeg fatter ikke, at der ikke bliver grebet ind, siger han.

TV 2 Østjylland konfronterede de unge på parkeringspladsen, men de ønskede ikke at stille op til interview. De afviser dog at stå for salg af narkotika eller andet ulovligt, og de nægter at være skyld i utrygheden i området.

Har du viden om den konkrete sag, eller føler du dig utryg, hvor du bor, hører vi gerne fra dig. Skriv til 1234@tv2.dk.