fbpx

OECD indgår historisk aftale om global minimumsskat

Danmark og 135 andre lande i den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD har fredag indgået aftale om en global minimumsskat på 15 procent.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen skal hindre store selskaber i at søge i skattely.

– Det er en historisk aftale, der for første gang nogensinde sætter en effektiv global bund under selskabsskatten og skaber en mere retfærdig beskatning af verdens største selskaber.

Det siger skatteminister Morten Bødskov (S) i en meddelelse.

De 15 procent er en global minimumsskattesats.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er også glad for aftalen og kalder det “en milepæl i kampen mod skattely og for retfærdig beskatning”.

Aftalen betyder også, at de største selskaber i verden skal betale noget af deres skat dér, hvor deres brugere er. Så hvis tech-giganter som eksempelvis Facebook tjener penge på brugere i Danmark, vil virksomheden også komme til at skulle betale skat her.

Irland strittede imod

Aftalen blev indgået inden for rammerne af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) og blev allerede i juli godkendt af G20-landenes ledere.

Oktober i år var deadline for at lægge de sidste detaljer i planen på plads, og det er nu sket.

Ungarn har fredag eftermiddag, som det sidste land i EU, tilsluttet sig aftalen.

Torsdag valgte også regeringen i Irland at sige ja til en aftale om at hæve skatten til mindst 15 procent.

Irland havde ellers modsat sig ændringen på grund af den lave selskabsskat i landet, der har trukket store selskaber som Google og Apple til Irland. Landet er også blevet beskyldt for at fungere som et skattely netop på grund af den relativt lave skat.

Også Estlands er kommet med i aftalen i sidste øjeblik. Det meddelte landets regering torsdag aften.