fbpx

Fransk ubådschef vil have kompensation i milliardklassen

Det skal koste dyrt at løbe fra en aftale.

I hvert fald hvis det står til Pierre Eric Pommellet, chef for Naval Group, som har mistet en aftale om levering af 12 ubåde til Australien.

– Vi fik meddelelsen med meget kort varsel og med en utrolig brutalitet, siger Pierre Eric Pommellet til avisen Le Figaro.

Kontrakten mellem Frankrig og Australien om levering af ubåde havde ifølge chefen fra Naval Group en samlet værdi på 420 milliarder kroner.

Det tab vil Naval Group nu søge den australske regering om kompensation for.

– Vi vil levere kravet inden for et par uger, og som industrikoncern vil vi gøre alle vore rettigheder gældende, siger Pierre Eric Pommelet til avisen.

Diplomatisk koldfront og krise

I stedet for at få ubåde leveret fra Frankrig har Australien valgt at forstærke deres undersøiske flåde med amerikanske leverancer.

Den beslutning har ført til en diplomatisk krise mellem Frankrig på den ene side og USA og Australien på den anden.

For nylig hjemkaldte Frankrig deres ambassadører i de to lande.

Baggrunden for den diplomatiske koldfront mellem landene er en ny militær alliance mellem USA, England og Australien. Et partnerskab, der også går under forkortelsen AUKUS – forbogstaverne i Australien, UK og USA.

Aftalen skal styrke de respektive landes position i de store havområder, der kaldes Indo-Pacific og omfatter Det Indiske Ocean og Stillehavet.

Grønt lys hele vejen

Ifølge det franske forsvarsministerium havde Australien op til få timer før annulleringen af den trecifrede milliardaftale givet signal om fuld tilfredshed med den fem år gamle ubåds-kontrakt, som stod over for en genforhandling.

– Der var grønt lys hele vejen. Om morgenen 15. september fik vi en officiel skrivelse fra den australske regering, som havde accepteret vores tilbud, såvel som de tekniske valg, der gjorde det muligt at iværksætte en ny fase af programmet, siger Pierre Eric Pommelet.

Den amerikanske-australske-engelske alliance AUKUS betyder samtidig, at Australien vil gå fra at have en flåde af konventionelle ubåde til at have atomdrevne ubåde. Og det vækker bekymring i Kina.

Kineserne mener, at det nye partnerskab også er rettet mod uenigheden om Det Sydkinesiske Hav.

Den kinesiske ledelse i Beijing har kaldt Australiens beslutning om at implementere atomubåde “ekstremt uansvarlig” og henvist til, at de vestligt allierede lande risikerer at “skyde sig selv i foden”.

Første kapitel i ubådssagaen ser dog ud til at skulle omhandle kompensation for franskmændenes økonomiske tab.