fbpx

Frankrigs Trump stormer frem

Kampagnen til det kommende franske præsidentvalg er indledt med en ny stjerne på den alleryderste højrefløj.

Han lancerer sig som den franske Donald Trump og kræver så voldsom diskrimination, at han to gange er dømt for opfordring til racehad.

Samtidig har han på en måned sprængt alle meningsmålinger.

Eric Zemmour er 63 år og dermed ældre end både præsident Macron på 43 og sin hovedmodstander på den yderste højrefløj, den 53-årige Marine Le Pen.

Den medievante politiker er etnisk berber og søn af jødiske indvandrere fra Algeriet. Men trods hans familiære baggrund skal det ifølge ham være slut med indvandring.

I stedet skal Frankrig sende indvandrere tilbage til Afrika, siger han. Og tilføjer, at det vigtigste i politik er de tre i’er: islam, indvandring og identitet.

Som berbere var Zemmours familie i mindretal i det arabiske Algeriet. Det præger tilsyneladende hans holdning til arabere i Frankrig. Vreden er så stærk, at han vil forbyde, at nogen får navnet Mohammed.

Angreb på både feminister og arabere

Den nye stjerne i fransk politik er kendt fra TV-kanalen CNET, som minder om den amerikanske Fox News.

Men også Zemmours bøger, ”Fransk melankoli” og ”Fransk selvmord” har gjort ham populær både i ultra-katolske kredse og hos den hårdt trængte arbejdsklasse, skriver The Economist.

Stilen er også blevet kaldt ”Zemmour meteoren” og forklares i The Observer med hans angreb på feminister, homoseksuelle, sorte og arabere.

På det religiøse plan lægger han vægt på kristendommen som fundament i det franske samfund. Det er helt usædvanligt i Frankrig, som netop har en fundamental adskillelse af stat og kirke, der blev vedtaget ved lov i 1905.

Selvom han er jøde, er hans baggrund skubbet til side i sociale relationer.

Eric Zemmour omgås datteren af Hitlers udenrigsminister Joachim von Rippentrop, skriver Edwy Plenel, udgiveren af mediet Mediapart, på Twitter.

Han vil sågar rehabilitere marskal Pétain, som regerede Frankrig i samarbejde med nazisterne under Anden Verdenskrig, tilføjer The Guardian.

Mest afskyede personlighed

Zemmour er på den ene side ifølge tv-selskabet BFMTV den mest afskyede politiske personlighed i Frankrig med en negativ score på 59 procent mod Le Pens 53 procent.

Men på den anden side henter han i religiøse kredse og på højrefløjen sin styrke. Således har to målinger i denne måned bragt ham foran Le Pen med 17 procent mod 15 procent. Præsident Macron står i sammenligning her til på 26 procents vælgeropbakning.

Dermed ville Zemmour ved et præsidentvalg i dag ifølge målingerne være den politiker, som kom med i anden og afgørende runde af valget over for Emmanuelle Macron. Og her ville han nå tæt på den siddende præsident, hvis valget blev afholdt nu.

Ingen kandidater fra hverken gaullisterne til højre eller fra socialisterne fra det politiske venstre kommer i nærheden. Selv om de to partier har haft præsidentposten i de seneste 60 år. Så chokket i det politiske miljø i Frankrig er voldsomt.

Jøder i araberkvarter

Hemmeligheden bag hans mediesucces kan hentes i hans hurtige karriere i førende franske medier, fremgår det af et portræt i det franske ugemagasin Gala.

Han startede på bladet Quotidien de Paris og gik videre til den førende borgerlige avis Le Figaro, hvor han i 13 år var politisk journalist.

Derefter er det gået slag i slag på tv med debatprogrammer på den store nationale kanal France 2, indtil han for tre år siden blev den førende kommentator på det højreorienterede CNews.

Også Zemmours mange bøger har banet vejen. Han har skrevet over 15, og hans seneste ”Frankrig har ikke sagt sit sidste ord” solgte over 130.000 eksemplarer på de første to uger.

Mod marxisme og LGBT

I det politiske miljø har flere borgmestre travlt med at komme på vognen.

Forleden kom over 1200 til et møde i den sydfranske by Bezier, mens mange forgæves stod i kø udenfor.

Her angreb Zemmour det franske uddannelsessystem for at være ”infiltreret af marxisme, anti-racisme og LBGT-ideologier”, skriver BBC.

Den lokale borgmester, Robert Ménard, forsøger ifølge Le Figaro at få Zemmour til at slå sig sammen med Marine Le Pen, så én af dem kan slå præsident Macron.

Foreløbigt er folk i Le Pens parti, National Samling, gået med på kravet om ”remigration”, skriver Le Journal de Dimanche. De ser altså gerne udvandring i stedet for indvandring.

Men som en våd sæbe mellem fingrene har Marine Le Pen endnu ikke fundet sin egen holdning, skriver bladet.