Dansk pars “mirakelhus” overlever lavastrømme

Siden søndag har lava spredt sig på den kanariske ø La Palma, efter vulkanen Cumbre Vieja gik i udbrud.

Omkring 6000 mennesker er blevet evakueret, og mange af dem har set deres hjem blive opslugt af lava.

Men blandt de sørgelige billeder dukker små mirakler op. Et af dem er et lille hvidt hus med orange tag.

Et billede af huset viser, hvordan lavaen har flydt ned i retning af huset, men lige før huset skulle møde sit endeligt, flød den brandvarme lava uden om.

Billedet af det ensomme hus omringet af lava har spredt sig på medier og sociale medier, og det fangede særligt opmærksomheden hos et dansk ægtepar.

Huset er nemlig deres.

– Det er så forfærdeligt

Rainer Cocq, ejer af huset

Ubehagelig situation

Det er det pensionerede ægtepar Inge og Rainer Cocq, der ejer “mirakelhuset”, som det er blevet døbt i medierne.

Parret har ikke besøgt deres spanske hus, siden pandemien begyndte, men kan prise sig lykkelige over, at det endnu står og venter på dem.

Lykke er dog ikke følelsen, som Rainer Cocq sidder tilbage med. Han er tværtimod meget berørt af situationen for de lokale.

– Det er så forfærdeligt. Vi kan ikke bare lige tage derned, og selv hvis vi kunne, så ville vi bare se omstændighederne og ikke kunne gøre noget, siger han til TV 2.

Vulkanudbruddet har haft vidtrækkende konsekvenser for de lokale, hvor 350 huse er spist op af lavaen ifølge The Guardian.

Venner har mistet alt

Rainer Cocqs hus ligger i landsbyen El Paraíso, som ifølge det spanske medie El Mundo er et af de hårdest ramte områder, hvor mere end halvdelen af husene og den lokale skole er blevet ædt af lavaen.

Der er store, stærke mænd, som sidder i vejkanten og tuder

Rainer Cocq

Rainer Cocq forklarer, at han har mange venner i området, som nu har mistet alt.

– Det er folk, jeg har spist, drukket vin og sunget med. Det er flittige og dygtige mennesker, som har dyrket deres jord i flere hundrede år, og nu er det hele pludselig væk.

Rainer Cocq har en vinproduktion fra markerne ved huset. Han var klar til at begynde høsten, men nu er vinrankerne blevet til aske, og hans otte store vinfade er gået tabt.

Han har haft kontakt med sin partner i vinproduktionen, Julio, som har berettet om de voldsomme scener på øen.

– Der er store, stærke mænd, som sidder i vejkanten og tuder. De kan ikke fatte det, fortæller Rainer Cocq.

Han opfordrer folk til at kontakte rådhuset i La Palma-kommunen Los Llanos de Aridane, hvor man kan donere penge, der går til de berørte lokale.

Kvinden, som byggede ægteparrets hus, Ada Monnikendam, har til det spanske medie El Mundo fortalt om telefonsamtalen, da hun ringede ægteparret op og fortalte, at deres hus havde overlevet.

– Vi begyndte alle at græde som sindssygt, da jeg fortalte dem, at deres elskede hus var intakt, siger hun til mediet.

Vulkanen sprudler stadig

Lavaen løber fredag fortsat fra vulkanen.

Onsdag sænkede en 600 meter lang lavaflod farten til fire meter i timen, hvor den mandag bevægede sig med 700 meter i timen. Det forklarer leder af det Nationale Geografiske Institut på Kanarieøerne Maria Jose Blanco ifølge The Guardian.

Og den sænkede fart skaber bekymring, da lavaen i stedet for at flyde hurtigt ned i havet nu kan sprede sig mere på øen.

Der er ikke nogen meldinger om tilskadekomne på øen, som har 85.000 beboere.