fbpx

Dagens overblik: Taliban er rykket ind i tidligere dansk lejr

Elever på Viby Gymnasium ved Aarhus nedlagde mandag undervisningen.

Det er et af de danske gymnasier, som ikke må optage nye elever til næste skoleår, og det er eleverne på gymnasiet utilfredse med.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har besluttet, at seks gymnasier i landet ikke må optage elever til næste år, fordi hun vil bryde “den sociale polarisering og den etniske opdeling” på landets gymnasier.

Velkommen til dagens overblik.

Udsigt til færre torsk i nettet skaber frygt hos fiskere

Vi starter i Østersøen, for EU-Kommissionen foreslår, at fiskerne fremover skal fiske markant færre torsk.

Konkret går forslaget ud på, at torskekvoterne skal reduceres med 92 procent, fordi torskene ikke længere trives i området.

Men hvis det bliver til virkelighed, kan det ifølge Danmarks Fiskeriforening få store konsekvenser for dansk fiskeri.

– Når den vigtigste art i fiskeri, som er torsk, foreslås reduceret med 92 procent, så får det kolossale konsekvenser, siger formand i foreningen Svend Erik Andersen til TV 2.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) skal mandag mødes med de andre fiskeriministre i EU til kvoteforhandlinger, som han på forhånd har kaldt “historisk svære”.

Taliban viser rundt i nedbrændt lejr

Fra Østersøen skal vi nu til Helmand-provinsen i Afghanistan.

Her dannede militærlejren Camp Price fra 2007 til 2013 ramme for de danske soldater i Afghanistan. Nu er lejren nedbrændt og smadret, og Taliban har taget kontrollen.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt har været på besøg og kunne blandt andet vise lejrens fitnesscenter, hvor sortsværtede motionscykler og håndvægte stod tilbage som et af de eneste beviser på, at lejren engang har været fyldt med mennesker.

Tantholdt blev vist rundt af Taliban-krigeren Mohammad Sediqie, som beskrev, hvordan den militante gruppe jublede, da de rykkede ind i Camp Price.

Kinesere bruger kreative metoder mod dansende ældre

Så skal vi til Kina, hvor ældre mennesker bruger gader og parker til at danse. Det anslås, at der i Kina findes 100 millioner dansende ældre, og de danser primært kinesisk squaredans.

Det lyder umiddelbart rimelig tilforladeligt, men nogle steder skruer de ældre højt op for musikken, og det er mange kinesere blevet trætte af.

Derfor har yngre kinesere investeret i fjernbetjeninger, så de kan slukke de ældres musik på 50 meters afstand.

Ifølge TV 2s korrespondent i Kina, Christina Boutrup, tør yngre kinesere ikke konfrontere de ældre af kulturmæssige grunde.

– I den kinesiske kultur skal man udvise respekt for de ældre. Derfor har de yngre kinesere generelt svært ved at bede dem om at dæmpe musikken, fortæller hun.

Mette Frederiksen fik kritiske spørgsmål om vacciner i Indien

Statsminister Mette Frederiksen (S) er i øjeblikket på besøg i Indien, hvor hun skal drøfte klimapartnerskab med den indiske premierminister, Narendra Modi.

Mandag holdt statsministeren så en tale for ledere fra forskellige indiske klimaorganisationer, men spørgsmålene til Mette Frederiksen blev hurtigt drejet ind på noget helt andet end klimaet.

Statsministeren blev nemlig spurgt om, hvorfor Danmark og andre vestlige lande sørgede for sig selv, da coronavaccinerne skulle fordeles.

– Når det kommer til pandemien og den globale tragedie, de manglende vacciner er, så er jeg ked af det, men der må jeg hjælpe min egen befolkning først, lød svaret fra Mette Frederiksen.

Godhavnsdrenge indgår forlig med staten

28 tidligere Godhavnsdrenge indgår forlig med staten og bliver hver tildelt 300.000 kroner i godtgørelse. Det oplyste deres advokat, Mads Pramming, til P1 Morgen mandag.

– Der er et forlig, hvor Social- og Ældreministeriet anerkender ansvaret og betaler 300.000 kroner til hver af de her 28 mennesker, der har været på Godhavn, siger Mads Bramming.

Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje i Nordsjælland, og dem, som blev placeret på hjemmet, var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe deres skole.

En rapport viste senere, at drengene på hjemmet blev udsat for blandt andet seksuelle overgreb, medicinske forsøg og systematiske tæsk, og i 2019 gav statsminister Mette Frederiksen (S) en undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn.

***

Vi slutter dagens overblik med en god nyhed til kvindelige strandhåndboldspillere.

Fra 1. januar er de ikke længere tvunget til at spille iført bikini, men kan i stedet kan spille iført shorts og tanktop ligesom de mandlige spillere.

Feminister skal måske vente med at juble, for reglerne vil stadig ikke være helt ens for kvinder og mænd. Kvinderne skal nemlig huske, at deres tøj ifølge reglerne stadig skal sidde tæt.

Og på den bemærkning ønsker jeg god aften til alle.