fbpx

Dagens overblik: Små partier vil rotte sig sammen og tage styringen fra de store i Tyskland

Så blev det mandag. For nogle en træls dag, men for homoseksuelle i Schweiz en glædens dag. I alpelandet har befolkningen nemlig stemt for et lovforslag, der tillader par af samme køn at gifte sig.

Schweiz’ homoseksuelle må dog væbne sig med tålmodighed, da lovgivningen først ventes at træde i kraft i juni 2022.

Du, kære læser, skal derimod ikke vente længere på dagens overblik. Det kommer nemlig her, og det starter i Tyskland.

Velkommen til!

Paradoksal tysk valgsituation

Efter søndagens valg til Forbundsdagen har vores naboer mod syd fået hjemme i omvendt-land. Tyskerne er nemlig endt i den paradoksale situation, at to mindre partier, miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FPD, står med de bedste odds for at komme i regering.

Spørgsmålet er nu, om de bliver juniorpartnere i en socialdemokratisk ledet regering med Olaf Scholz som forbundskansler – eller om de får den samme rolle i en konservativ ledet regering med Armin Laschet som kansler.

De to mindre partier er begyndt at rotte sig sammen og indbyrdes aftale, hvad de vil have gennemført. Bagefter vil de så afgøre, hvem der skal blive kansler, lyder det fra TV 2s Tysklands-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Hvornår kender vi så navnet på den nye tyske kansler? Tjo, søndag aften turde de politiske ledere ikke love andet, end at “man vil forsøge at have et regeringsgrundlag på plads inden jul”.

Dolberg og Vestergaard tilbage

Holder tyskerne spændingen helt til jul, vil de danske fodboldherrer nå at spille fire landskampe, inden en ny tysk kansler er fundet. Torsdag udtog landstræner Kasper Hjulmand så sin trup til de første to kampe: ude mod Moldova (9. oktober) og hjemme mod Østrig (12. oktober).

Tilbage i truppen er Kasper Dolberg og Jannik Vestergaard, der begge har siddet over med skader. Sammen med resten af holdet skal de nu kæmpe videre for, at VM-kvalifikationen udelukkende ender med sejre for det danske mandskab.

Mattias Tesfayes knap så hjælpende hånd

En sejr vil borgerne i midtjyske Bording næppe omtale deres naboskab til udrejsecentret Kærshovedgård som. Et center, som huser kriminelle udlændinge, som afventer udvisning, eller er på tålt ophold.

I maj blev flere lokale skuffet, da regeringen droppede sine planer om at flytte halvdelen af beboerne fra Kærshovedgård til Langeland. Som plaster på såret lovede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) Kærshovedgårds naboer ”en hjælpende hånd”.

Mandag var Tesfaye så på besøg i Bording, og her havde de lokale svært ved at se det hjælpende i ministerens hånd. Borgerne havde på forhånd fremlagt en liste med en række ønsker til ministeren, men Mattias Tesfaye havde ikke noget konkret med retur til dem.

TV 2 var med i Bording, hvor vendinger som “spild af tid” og “en hån overfor de borgere, som i lang tid har råbt om hjælp” blev brugt om ministerbesøget. Kom med på ministerbesøget her.

SSI peger på fire smittescenarier

Nu til coronanyt. Selvom alle restriktioner er væk, holder Statens Serum Institut stadig øje med, hvordan epidemien udvikler sig. Mandag fremlagde en ekspertgruppe hos seruminstituttet fire bud på, hvordan coronavirussen udvikler sig gennem efteråret og vinteren.

I det værste scenarie vil over 4000 dagligt blive smittet, når epidemien topper, i det mildeste scenarie er tallet omkring 1500. I stort set alle scenarierne vil vi se en stigning i antallet af smittede og indlæggelser i løbet af efteråret. Dyk ned i eksperternes forskellige forudsigelser lige her.

Tørlagte britiske tankstationer

Mens coronaepidemien herhjemme måske/måske ikke bliver forværret, er der ikke nogen tvivl om, at forsyningskrisen i Storbritannien allerede er slem.

Op mod 90 procent af britiske tankstationer er i nogle områder løbet tør for benzin. Krisen er opstået, efter at flere chaufførers mulighed for at arbejde i Storbritannien er blevet forringet af briternes exit fra EU.

Ifølge BBC har den britiske regering overvejet at bringe hæren i spil til at fragte brændstof til stationerne. Men landets miljøminister, George Eustice, afviser dog, at det skulle være nødvendigt.

– Den eneste grund til, at vi ikke har benzin på stationerne, er, at folk køber benzin, når de ikke har brug for det, siger Eustice ifølge BBC.

***

Det var dagens overblik for denne mandag, hvor den danske kok Ronni Vexøe Mortensen har vundet sølv ved årets Bocuse D’Or – det uofficielle VM for kokke.

I morgen er det tirsdag, og så venter endnu et overblik.

Vi læses ved!