fbpx

Dagens overblik: Politi får kritik for brug af actioncards i minksag

17.000 personer står til en glædelig nyhed, når de skal tjekke lønsedlen for november.

Den danske tøjgigant Bestseller har nemlig valgt at give samtlige medarbejdere en bonus, der svarer til den normale månedsløn.

I alt bliver der langet 300 millioner kroner over disken – og med den nyhed, velkommen til dagens overblik.

Undersøgelse frikender politiets ledelse i brug af actioncards

Aflivningen af samtlige danske mink i november sidste år vakte stor opsigt herhjemme, og politiets rolle i sagen er nu blevet undersøgt.

En advokatundersøgelse slår fast, at hverken den øverste eller næstøverste ledelse i ordensmagten instruerede nogen i at udarbejde de såkaldte actioncards.

Med disse var Rigspolitiets medarbejdere instrueret i, hvad de konkret skulle sige under telefonsamtaler med minkavlerne i forhold til aflivningen af deres dyr.

Undersøgelsen slår dog fast, at Rigspolitiets brug af actioncards både var urigtigt og vildledende.

Det er således stadig uklart hvem i politiet, der besluttede, at actioncardet skulle udarbejdes. Derfor mener advokat Claus Guldager, at der bør foretages yderligere undersøgelser i sagen.

Giftige og kræftfremkaldende stoffer fundet i flere vandboringer

Nye tal fra Danske Vandværker tegner desværre et dystert billede af vores grundvand.

Der er fundet giftige fluorstoffer – de såkaldte PFAS-stoffer – i 65 vandboringer, og i 38 tilfælde var koncentrationen for høj sammenlignet med Miljøstyrelsens grænser. Tallene skal ses i lyset af, at der findes omtrent 5000 vandboringer i Danmark.

Direktør for Danske Vandværker Susan Münster kalder fundene for “en udfordring”, som der skal være større opmærksomhed på i fremtiden.

PFAS-stofferne kan potentielt være skadelige selv i ekstremt små doser, og de høje koncentrationer er primært fundet, hvor der tidligere har været afholdt brandslukningsøvelser.

Se, hvor i landet de 65 vandboringer med PFAS-stoffer er fundet.

Nobels Fredspris går til journalister

Fredag formiddag klokken 11 blev spændingen udløst omkring Nobels Fredspris.

Den eftertragtede og betydningsfulde pris, der er blevet uddelt siden 1901, gik i år til de to journalister Maria Ressa og Dmitry Muratov.

Journalisterne får anerkendelsen med den begrundelsen, at de begge har kæmpet for at værne om ytringsfriheden, der anses som en forudsætning for demokrati og vedvarende fred.

Filippinske Maria Ressa er leder af den engelsksprogede netavis The Rappler, som bedriver undersøgende journalistik, mens russiske Dmitry Muratov er chefredaktør på den uafhængige avis Novaja Gazeta.

Med prisen følger en medalje, et diplom og ti millioner svenske kroner – omkring 7,3 millioner danske kroner – til deling.

Amerikansk ubåd støder på “ukendt genstand”

Spændingen i og omkring Det Sydkinesiske Hav har på det seneste taget til i styrke, og anspændtheden ser ikke ud til at aftage lige med det samme.

Fredag er det nemlig kommet frem, at en amerikansk ubåd i sidste weekend ramte en såkaldt “ukendt genstand”, mens den var neddykket og på vej gennem Det Sydkinesiske Hav.

Der var ikke tale om et sammenstød med en anden ubåd, men 11 besætningsmedlemmer på USS Connecticut blev kvæstet, dog ingen så alvorligt at de var i livsfare.

Den amerikanske ubåd sejlede sammen med krigsskibe fra en række andre lande i det område, der af Kina anses som kinesisk farvand, da hændelsen indtraf.

Kørte 236 kilometer i timen og fik konfiskeret Lamborghini

Vi runder bogstaveligt talt dagens overblik af i overhalingsbanen, for torsdag aften trådte en mand alt for hårdt på speederen på motorvej E39 i Nordjylland.

Den irakiske mand, der er bosiddende i Norge, blev i sin spritnye Lamborghini fanget i politiets hastighedskontrol med intet mindre end 236 kilometer i timen syd for Hjørring.

Med den fart lykkedes det først cirka 20 minutter senere for ordensmagten at få standset den fartglade bilist omkring Hirtshals.

Lamborghini Huracáen blev konfiskeret af politiet på grund af vanvidskørsel, og det var manden formentlig en smule træt af.

Få timer forinden havde han nemlig købt sportsbilen i Tyskland for to millioner kroner, og da han blev blitzet, var han ikke langt fra færgen på vej hjemad mod nord.