fbpx

CO2-udslippet er tilbage med fuld styrke efter coronapause

Klimaet fik en uventet hjælpende hånd, da coronakrisen i 2020 satte verden i stå og fik verdens CO2-udslip til at falde med 5,4 procent i forhold til 2019.

Men det fald er allerede historie.

Verdensøkonomien er kommet så hurtigt i gang igen, at det globale CO2-udslip nu er næsten tilbage på niveauet fra før coronakrisen. Fra 2020 til 2021 ser udslippet ud til at ville stige med 4,9 procent.

Det viser et studie, der netop er offentliggjort af en international forskergruppe under ledelse af Stanford University i USA.

En chance for vedvarende energi

De er ikke overraskede over, at verdensøkonomien allerede buldrer derudaf igen.

Men de ærgrer sig over, at verden ikke har brugt den uventede coronapause til at give den vedvarende energi en større rolle.

– Hvis du parkerer din bil i et år, så forurener den fuldstændigt lige så meget, når du starter den igen. På samme måde stiger CO2-udslippet, når den økonomiske aktivitet stiger igen, siger professor på Stanford University Rob Jackson, der er leder af forskningsprojektet.

– Vi har forpasset en vigtig mulighed, når vi har brugt billioner af dollars på at stimulere verdensøkonomien uden at have støttet den vedvarende energi, konkluderer han.

Kul og gas

Stigningen i CO2-udslippet i år er især drevet af et øget forbrug af kul og gas.

Olieforbruget stiger noget langsommere, fordi hverken landtransport eller luftfartsindustrien er tilbage på fuldt blus.

– Til gengæld kører sværindustrien nu på fuldt blus, og udslippet herfra er allerede større end i 2019, siger ph.d.-studerende på Stanford University Sam Abernethy, der er medforfatter på studiets konklusioner.

Det betyder, at kullets rolle i den globale økonomi langt fra er udspillet.

– Vi troede, at det globale forbrug af kul havde toppet i 2014, men i år kommer vi igen faretruende tæt på det niveau, kommenterer professor Rob Jackson.

Kinas udslip faldt aldrig

Stigningen i CO2-udslippet er ikke ligeligt fordelt verden over.

Både USA og EU vil øge deres CO2-udslip med 7,6 procent i år i forhold til 2020 – men vil stadig ligge lidt under deres udslip i 2019. Ifølge forskerne vil stigningen i år ikke rokke ved, at både USA og EU på længere sigt har et svagt faldende CO2-udslip.

Det samlede CO2-udslip i både USA og EU ligger stadig en smule under udslippet i 2019.

Til gengæld har Kina, der er verdens største CO2-udleder, som det eneste større industriland holdt så meget gang i sin økonomi, at landets samlede CO2-udslip steg i coronaåret 2020.

Fra 2020 til i år forventes landets CO2-udslip at stige med yderligere 4 procent.

Coronapandemiens fald i det globale CO2-udslippet på 5,4 procent er det største i nyere tid – men ikke det eneste.

Under finanskrisen i 2008 faldt det samlede CO2-udslip med 1,2 procent, og efter Sovjetunionens kollaps i 1991 faldt det med 3,1 procent.